Garcias House by Warm Architects

“Garcias House is located on a 273 square meter (2,940 square foot) lot in a fast growing residential area of Cancun. The lot is adjacent in its northern and western sides with other residential lots, while it faces greenery to the east and the street to the south. The strategy for this project was to limit the habitable volume on the western side, in order to make the most of the view, the shadow and incorporate the public greenery with the interior of the house, thru the empty space between them.

This house welcomes you with an double-height ceiling as a transitional element of the two-story construction. Revealing, on one side, the totality of the lot with exterior views of the terrace and the adjacent greenery and on the other side, the large-format sculpture designed by the architects out of the reclaimed wood beams from the house’s construction.

The program cover the needs of a couple without children, which allows an open and dynamic interior living, connecting all spaces functionally and visually. In the first level, the public program widens and integrates with the pool and terrace, creating a space for interior/exterior use. The second level, blocks solar over-heat and future neighboring constructions. The interior spaces are endowed with quality stemming from a second double-height ceiling in the dining area, which allows views from the bedrooms through the living areas, extending to the pool and the terrace.

The core of the materials used for this project is focused on concrete in different variations: polished and glossed in the interior floors, raw polished in the exterior and as “stucco” on the facade’s volume. A gradation in the tones of the concrete is sought-after with the shading of the regional additives (sas cab), complementing the chromatic scheme with black quarry tile, white blading and Sas-cab in the exterior.

The strategy behind the design, the low density walls and the materials chosen, allowed a fully developed project for a total of $6,200.00 Pesos per square meter, one of the client’s biggest priorities.”


View Evo in a larger map